Достапни линкови

Кризата не би требало да влијае на влезот на балканските земји во ЕУ


Czech Republic -- Residents of Prague said farewell to three hockey players who died in a plane crash near Yaorslavl in Russia, Prague, 11Sep2011
Актуелната должничка криза не би требало да влијае на влегувањето на земјите на Западниот Балкан во ЕУ, се согласија денеска претседателите на парламентите на земјите од Вишеградската четворка на заседанието во Прага.
Како што јави МИА од Прага во врска со влијанието на економската ситуација, тие ги повикаа земјите-членки на ЕУ да ги почитуваат правилата кои произлегуваат од пристапните договори, меѓу кои Критериумите од Маастрихт и Лисабонскиот договор.
Според претседателот на чешкиот Сенат, Милан Штех, Вишеградската група, составена од Чешка, Словачка, Полска и Унгарија, треба да го поддржи влезот на земјите од поранешна Југославија и на Албанија во ЕУ, доколку ги почитуваат пристапните услови.
XS
SM
MD
LG