Достапни линкови

Кандидатурата на Белград во ЕУ зависи од односите со Приштина


Белград - средба Ромуј и Тадиќ
Претседателот на Европскиот своет Херман ван Ромпуј изјави денеска дека односите меѓу Белград и Приштина ќе бидат еден од елементите кои ЕУ ќе ги разгледува при одлучување за кандидатурата на Србија за членство во Унијата и порача дека иднината на Србија е во ЕУ.
На отворањето на Форумот на Србија-ЕУ во Белград, Ван Ромпуј рече дека прашањето на Косово е чуствително и ги поздрави резултатите од дијалогот меѓу Белград и Приштина кои треба да ја спречат опасноста кои ја носат едностраните потези.
- „Нашите членки не го изгубија од вид стремежот на земјата да влезе во ЕУ, рече Ван Ромпуј, но наведе дека не може да има пречки во исполнувањето на Копенхашките услови, чии основни елементи се регионалната соработка особено на Западниот Балкан, кој во минатото беше оптоварен со војни
XS
SM
MD
LG