Достапни линкови

Љубо Гермич е нов Претседател на Словенечкиот Парламент


SLOVENIA-
Словенечкиот парламент го избра синоќа либералниот демократ Љубо Гермич за свој Претседател.
За него гласаа 57 пратеници и 24 беа против. Гермич на местото претседател на парламентот го замени Павел Гантар кој се повлече кога неговата партија Зарес преммина во опозиција.
Гермич од 2000 година во три последователни мандати беше заменик претседател на парламентот. Меѓу 2003 и 2004 година беше набљудувач во Европскиот парламент.
XS
SM
MD
LG