Достапни линкови

Хамарберг: Земјите од ЕУ соученици на САД во сомнителни дејности


Еврокомесарот за човекови права од Советот на Европа Томас Хамарберг денеска ги критикуваше европските владини антитерористички акции затоа што како што вели со нив им помогнале на САД да извршат „безброј злостортва“ во изминативе 10 години. Тој додава дека многу од злосторствата се намерно и вешто прикриени.
Хамарберг смета дека европските влади биле „соученисници“ во американските антитерористички стратегии кои вклучуваат тортура.
Во 2007- мата година Дик Марти обвини 14 евроспки влади дека и дозволиле на ЦИА да отвори притвори во нивните земји или да превезува луѓе низ нивните земји по сомнителни околности.
XS
SM
MD
LG