Достапни линкови

Брз воз на историскиот „пат на свилата“


Registan Sqaure, Samarkand, Uzbekistan (courtesy of Shinichi Nagata)
Узбекистанската државна железничка компанија пушти во употреба брз воз по историскиот пат на свилата од Ташкент до Самарканд.
Возот ке сообраќа со брзина од 250 километри на час и патот наместо за 5 сега ќе го минува за два часа.
Станува збор за инвестиција од 170 милиони евра.
XS
SM
MD
LG