Достапни линкови

Казахстан - 20 години од затворањето на Семипалатинск


Kazakhstaн - Semipalatinsk, 01Oct1991
Казахстан денеска одбележува 20 години од затворањето на капацитетот за нуклеарни тестови Семипалатинск.
Во времето на СССР таму беа извршени над 450 нуклеарни експлозии. Илјадници луѓе се уште страдаат од последиците на тие тестови. Процентот на заболени од рак е многу повисоки а многу родени во тоа време имаат и физички деформитети.
XS
SM
MD
LG