Достапни линкови

ОН: Вчерашниот напад е „грозоморен чин“ и навреда


Нигарија, жртви од нападот
Советот за безбедност во Обединетите Нации го оцени како „ грозоморен чин “ вчерашното бомбадирање на нивното седиште во главниот град на Нигерија, Абуџа при што загинаа над 18 луѓе. Одговорноста за нападот ја презема организацијата Боко Харам, за која се верува дека е радикална муслиманска секта што води битка со владата во Нигерија. Генералниот секретар на Обединетите Нации Бан Ки Мун изјави дека 26 хуманитарни организации во кои работат стотици луѓе биле сместени во тоа седиште и дека таквиот напад претставува навреда за они кои својот живот го посветуваат за да им помогнат на други. Тој додаде дека нападот нема да ги сопре Обединетите нации да продолжат со работа во земјата.
XS
SM
MD
LG