Достапни линкови

Намален кредитниот рејтинг на Македонија


Рејтинг агенцијата „Станадард и Пурс“ го намали кредитниот рејтинг на Македонија на „ББ“ од „ ББ+“ . Намалувањето на рејтингот е резултат на ревизијата на нивната методологија. Предвидувањата на „Стандард и Пурс“ за македонскиот економски раст годинава изнесува 2,4 проценти, додека за наредната година порастот би требало да изнесува 3, 12 отсто. Агенцијата соопшти дека македонскиот рејтинг ја рефлектира, меѓудругото и нефлексибилната структура на трошоци на владата и ризикот од меѓуетнички тензии.
XS
SM
MD
LG