Достапни линкови

Нигерија лансираше два набљудувачки сателити


Претседателот на Нигерија Гудлак Џонатан
Нигерија денеска лансираше два сателити во орбитата, осум години откако го лансираат првиот. Претседателот на Нигерија Гудлак Џонатан рече дека сателитите ги конструирале домашни експерти во соработка со една британска компанија.
НАСА наведува дека Нигерија првиот сателит го лансираше во 2003-та година, а првиот нигериски сателит престанал да емитува сигнал во номври 2008-та година.
Нигериските власти велат дека сателитите се испраќаат за да се надгледуваат областите во Нигерија кои се склони кон природни катастрофи како суша и поплава.
XS
SM
MD
LG