Достапни линкови

Две нови букви во црногорската азбука


Countries - Crna Gora
Новата училишна година на црногорските ученици им носи и две нови букви во азбуката, наместо досегашните 30 букви, азбуката ќе има 32 букви, а новина се шј (кое ќе се изговара како меко ш) и жј (кое ќе се изговара како меко ж).
Двете нови букви ќе се користат само во учебниците од црногорскиот јазик и книжевност.
Одборот за школување на српски јазик упатил повик до родителите, чии деца зборуваат српски јазик да не купуваат учебници со новите букви.
XS
SM
MD
LG