Достапни линкови

Рикер- Охридскиот договор е модел на 21 век за спречување граѓански војни


Филип Рикер
Oхридскиот рамковен договор е добар модел, решение на 21 век за спречување граѓански војни, разурнувања и спасување многу животи. Такви страдања видовме во други делови на овие простори, во војните во Босна и Косово. Вие во Македонија успеавте тоа да го спречите и треба да се гордеете со тоа. Меѓународната заедница помогна, но останува фактот што вие самите тоа успеавте да го постигнете и токму затоа веруваме дека Рамковниот договор е важен за иднината на земјата. Неговото доследно имплементирање треба да биде насоката преку која ќе се надминуваат предизвиците и проблемите кои постојат во сите држави, особено во мултикултурните средини, рече заменик-помошникот државен секретар на САД, Филип Рикер.
За вчерашните разговори со лидерот на ДУИ Али Ахмети и неговите барања за поголема вклученост на меѓународната заедница во изнаоѓањето решение за спорот со Грција за името, Рикер го повтори ставот дека тоа е прашање што мора двете држави сами да го решат.
„Би ви предложил да ги прашате вашите лидери, што прават тие за надминување на тој проблем, рече Рикер.
XS
SM
MD
LG