Достапни линкови

Груевски ја престави програмата на новата Влада


Премиерот Никола Груевски
Мандатарот Никола Груевски во обраќањето пред Парламентот ја престави програмата на идната влада. Во наредниот период според кажувањата на Груевски , новиот состав ќе биде насочен кон зголемување на економскиот раст и вработеноста, интеграција на Македонија во ЕУ и НАТО, бескомпромисна борба против корупцијата и криминалот, одржување добри меѓуетнички односи и инвестирање во образование, наука и информатичка технологија.
Што се однесува на политичкиот спор со Грција, Груевски изјави дека Владата е подготвена да го продолжи грчко-македонскиот политички дијалог, врз основа на веќе утврдената стратегија и принцип.
Владата нема да прифати промена на Уставот, со цел промена на уставното име на Македонија и нема да прифати идеи и предлози што би го загрозиле македонскиот национален идентитет, засебноста на македонската нација и македонскиот јазик
XS
SM
MD
LG