Достапни линкови

МУДИС - Грција на еден степен од банкрот


Belgium - German Chancellor Angela Merkel (R) Greek Prime Minister George Papandreou (C) and French President Nicolas Sarkozy arrive for a meeting in Brussels, 21Jul2011
Меѓународната рејтинг агенција „Мудис“ денеска ја намали оценката за долгорочниот долг на Грција и сега ја дели само еден степен од прогласување банкрот.
„Мудис“ смета дека земјата нема да може целосно да ги исполни обврските кон приватните кредитори.
Веста дека еврозоната одобри втор спасувачки пакет за Атина и размената на стари грчки обврзници со нови, која ја спроведува, покажува дека приватните кредитори ќе се соочат со загуби, објаснува агенцијата во денешното соопштение.
Оценката за долгорочниот долг на Грција е намалена на Са, наспроти претходната Саа1
XS
SM
MD
LG