Достапни линкови

СЕ -Белорусија да прекине со извршување на смртна казна


Архива
Советот на Европа денеска ja повика Белорусија веднаш да ја укине смртната казна, откако вчера беа егзекутирани двајца мажи осудени за тројно убиство. Генералниот секретар на Советот на Европа Торбјорн Јагланд деенска издаде соопштение во кое бара белоруските власти да прекинат со употреба на смртната казна, и ги осуди вчерашните егзекуции. Белорусија е единствената европска земја која не е членка на Советот на Европа. Нејзиниот статус на „специјален гостин" беше суспендиран во 1997 година.
XS
SM
MD
LG