Достапни линкови

СЗО повика да се прекине со тестирање на крвта за туберкулоза


Светската здравствена организација денеска повика да се запре практиката преку тестови на крвта да се открива активна туберкулоза, бидејќи тестовите се погрешни и доведуваат до тоа животите на милиони луѓе да се изложени на ризик. Здравствената агенција на ОН соопштува дека тестовите ги прозиведуваат компании од западните земји а се наменети претежно за земјите во развој, и тестовите обично се позитивни бидејќи ретко кој може да ги помине стандардите во развиените земји. Туберкулозата е заразна бактериска болест која најчесто влијае на белите дробови. Таа може да биде смртоносна, ако не се лекува, но може и да се надмине со шест месечна терапија со антибиотици
XS
SM
MD
LG