Достапни линкови

Четириесет и седма Галичка свадба


Народна носија
Во Галичник денеска по 47-ми пат се одржува традиционалната Галичка свадба. Годинава младенци се 27-годишниот Љупчо Равановски и 25-годишната Верица Митричка. На манифестацијата ќе присуствува претседателот Ѓорге Иванов, кој годинава е нејзин покровител. Свадбената церемонија, како и во минатите години, ќе опфати мноштво обичаи и ритуали. Галичката свдба се одржува викендот пред или по Петровден, следејќи ја традицијата стара со векови - печалбарите се враќале на овој верски празник, кога се правеле и по педесeтина свадби.
XS
SM
MD
LG