Достапни линкови

Фич го намали кредитниот рејтинг на 5 грчки банки


Премиерот на Грција Јоргос Папандреу
Меѓународната агенција за кредитен рејтинг „Фич“ го намали за еден степен рејтингот на петте најголеми грчки банки до Б поради притисок врз ликвидноста, консолидацијата и кредитите.
Намалувањето на рејтингот на петте банки уследи откако „Фич“ во средата за три степени го намали креедитниот рејтинг на Грција na уште понизок степен од статусот „junk“ (висок кредитен ризик) и еден степен пред инсолвентност.
„Фич“ ги намали рејтинзите на „Грчката национална банка (БНГ), на „Јуробанк“ (Eurobank), на „Алфа“, на „Пиреус“ (Piraeus) и на земјоделската банка Ате
XS
SM
MD
LG