Достапни линкови

Јужен Судан стана 193 членка на ОН


Генералното собрание на Обеинетите Нации го призна Јужен Судан како 193 членка на Обединетите Нации. Гласањето во Собранеито следуваше откако африканската земја со референдум се одвои од Судан и прогласи независност. Јужен Судан стана независна земја под улсловите пропишани со мировниот договот од 2005 година кој стави крај на 20 годишната војна.
XS
SM
MD
LG