Достапни линкови

Стапката на сиромаштија во 2010-та изнесува 30,9 проценти


Во Македонија минатата година се евидентирани 30, 9 проценти сиромашни луѓе. Стапката на сиромаштија иако бележи пад за разлика од 2009-та кога изнесувала 31,1 процент, се уште е на 30 проценти. Над 40 процети од невработените се сиромашти, соопштуваат од заводот за статистика . За сиромашни се сметаат луѓето чии ресурси (материјални, културни и социјални), се на ниво кое ги исклучува од минимално прифатливиот начин на живеење во земјата.
XS
SM
MD
LG