Достапни линкови

ОБСЕ - И во Европа има рестрикции врз интернетот


Generic: OSCE - The Organization for Security and Co-operation in Europe, logo
ОБСЕ соопшти дека повеќе европски влади ставаат рестрикции врз интернетот.
Во студијата за 46 од 56 земји членки се наведува дека рестикцијата скоро секогаш ги нарушува принципите на слободата на говорот и протокот на информации.
Во западните земји блокадата е поврзана со детската порнографија и е често базирана врз доброволен договор со сервиси провајдерите.
Студијата покажува дека 20 те источно и централно европски земји забрануваат и таканаречен екстремен говор на интернет со цел да спрачат критика врз државите
XS
SM
MD
LG