Достапни линкови

Жените во светот загрозени и покрај законите


UN Woman
Околу 600 милиони жени живеат во земји каде семејното насилство не е кривично дело, се вели во денеска објавениот извештај на новоформираната Агенција на ОН за заштита на правата на жените. Иако родовата еднаквост е загарантирана со уставите на 139 земји, тоа за милиони жени е планета е безвредно. Во документот од 169 страници, Агенцијата ги повикува светските влади да ги укине
закони кои се дискриминаторски кон жените и во практика да обезбедат повеќе пари за услуги како правна помош за обесправените жени.
XS
SM
MD
LG