Достапни линкови

Французинката Лагард стана прва жена - шеф на ММФ


Кристин Лагард
Француската министерка за финансии Кристин Лагард е избрана да го води Меѓународниот Монетарен Фонд со што стана прва жена на чело на оваа глобална финансиска институција во нејзината историја.
Таа ја превзема оваа позиција во турбулентно време на интензивирање на европската должничка криза.
Лагард доаѓа на чело на ММФ по оставката на Доминк Штрос Кан против кој е покренат процес за сексуален напад врз собарка во хотел во Њујорк.
XS
SM
MD
LG