Достапни линкови

Фридом Хаус: опаѓање на демократијата на Балканот


Додека Хрватска и Србија во минатата година продолжија да постигнуваат напредок во реформите поврзани со кандидатурата во Европската унија, пет други земји во регионот; Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија и Црна Гора забележаа опаѓање на нивните севкупни демократски резултати. Ова се наведува во најновиот извештај на Фридом Хаус во кој се додава дека ваквото назадување потекнува од различни тврдоглави пречки на реформите во овие земји. Тоа, како што се додава претставува потсетник дека Европската унија и Соединетите држави, го немаат луксузот да се повлечат од овој регион. Што се однесува до Македонија, опаѓање е забележано, меѓу другото, кај независните медиуми и во вкупните демократски резултати.
XS
SM
MD
LG