Достапни линкови

Стејт департмент: Македонија, извор, дестинација и транзитна земја на трговија со луѓе


Македонија е извор, дестинација, и транзитна земја на трговија со луѓе. Ова, во делот за Македонија, се наведува во најновиот годишен извештај на американскиот Стејт департмент за шверцот со луѓе во светот. Во него се оценува дека македонската влада ги исполнува минималните стандарди за елиминација на трговијата, но не и оние за заштита и згрижување на жртвите. Инаку, во извештајот се додава дека 23 земји во светот не ги исполнуваат потребните стандарди, што е за два пати повеќе од бројот на земјите во минатата година.
XS
SM
MD
LG