Достапни линкови

Грузија бара да ја нарекуваат Џорџија


Грузиските власти апелираат до земјите кои се уште ја нарекуваат земјата со нејзиното советско име Грузија, отсега официјално да и се обраќаат со Џорџија. Поранешните советски републики, Русија и многу други земји, ја нарекуваат Грузија. Властите тоа ги потсетувало на минатот , кое се обидуваат да го искоренат. Од Министерството за надворешни работи соопштува дека Јужна Кореја веќе прифатила да не им се обраќа веќе со Грузија. Грузијците сопствената држава ја нарекуваат Сакартвело име кое потекнува од основачот на земјата Картлос.
XS
SM
MD
LG