Достапни линкови

Во светот има околу 350 милиони дијабетичари


Околу 350 милиони возрасни луѓе во целиот свет се заболени од дијабетес, што е двојно повеќе во споредба со пред триесет години. Истражувањата покажале дека од заболените, 138 милиони живеат во Кина и Индија, а уште 36 милиони во САД и Русија. Најчестиот вид на дијабетес, од типот 2, е поврзан со дебелината и неактивниот начин на живот.
XS
SM
MD
LG