Достапни линкови

150 година од излегувањето на Зборникот на Миладиновци


Логото на градската библиотека Браќа Миладиновц
Денеска во Скопје беше одбележана 150 годишнината од објавувањето на Зборникот на народни умотворби на браќата Константин и Димитар Миладинови. На прославата во библиотеката во главниот град што го носи нивното име, присуствуваа писатели, уметници, академици и лауреати на наградата „Браќа Миалдиновци“.Како резултат на тогашните околности, Зборникот бил насловен „Бугарски народни песни“, иако од вкупно објавените 660 песни, 584 се македонски, а само 76 се бугарски. За првпат зборникот бил испечатен во печатницата во Загреб на 24 јуни 1861.
XS
SM
MD
LG