Достапни линкови

Ватикан по 14 години ќе достави извештај за третман на децата


Ватикан соопшти денеска дека ќе го поднесе оваа есен долго очекуваниот извештај за третманот на децата до Обединетите нации. Светата Столица првично требаше да поднесе извештај во 1997-та, но тоа го одолговлекува, без да даде објаснување. Претставникот на Ватикан во Советот за човекови права во Женева, Силвио Томаси рече дека извештајот ќе биде претставен во септември или во октомври. Групите за човекови права побараа од Ватикан во извештајот да ја објасни нивнатаа улога во прикривање на злоупотребата на деца извршени од страна на католички свештеници.
XS
SM
MD
LG