Достапни линкови

Оранжериското производство трпи штети од бактеријата


Од пет до десет милиони евра загуба ќе претрпи македонското оранжериско производство поради појава на бактеријата Ешерихија коли, оценуваат од Стопанската комора. Освен побарувачката и пласманот на зеленчукот, драстично се намалуваат и ценити. Од групацијата за оранжериско производство при Стопанската комора, велат дека состојбата е особено алармантна, и ова ќе биде дополнителен удар , покрај поскапувањето на мазутот. За надминување на состојбата, земјоделците бараат компензација за енормното високата цена на мазутот, како и да се овозможи користење повластени петгодишни кредити за отплата на банкарските заеми на земјоделците кои се со многу висока камата и краток рок на доспевање. Претходно од Агенцијата за храна, соопштија дека македонскиот зеленчук е безбеден за јадење и во него нема бактерија.
XS
SM
MD
LG