Достапни линкови

Повеќе права за куќните помошници


Меѓународната организација на трудот денеска донесе закон со кој ќе се признаат работничните права на милиони домашни помошници, како домаќинки, дадилки и готвачи низ светот. Организацијата на ОН која се занимава со правата на вработените во светот, гласаше да се донесе нова резолуција за куќните помошници на годишниот состанок во Женева. Во договорот се наведува дека во прво време ќе им бидат дадени права како годишен одмор и здраствено осигуривање. Конвенцијата прво треба да се ратификува пред да стапи на сила.
XS
SM
MD
LG