Достапни линкови

За утврдување на минимални плати потребна детална анализа


Градежни работници
Работодавачите се подготвени да преговараат за висината на минималната плата. Од организацијата на работодавачи дека е лесно да се лицитира со суми, но сепак за тоа се потребни детални анализи. Според претседателот на организацијата Анегел Димитров, минималната плата не може да биде поголема од три социјални примања.
Социјалните примања за едно двочлено семејство месечно изнесуваат 2.200-2.300 денари. Синдикатите неодамна предложија минималната плата да изнесува околу 150 евра. Во сегашниот Општ колективен договор и Законот за работни односи нема утврдено минимална плата
XS
SM
MD
LG