Достапни линкови

Македонија на 78 место на Глобалниот Индекс за Мир


undated
Според „Глобалниот Индекс за Мир“ на Институтот за Економија и Мир, за 2011 година, Македонија е на 78 место.
Од земјите во регионот, пред неа се Хрватска на 37 и Босна и Херцеговина на 60 тото место, а зад Македонија се Србија и Црна Гора на 84 и 89 то место Во 5 тото издание на “Глобалниот Индекс за мир“ на Институтот за економија и мир се рангирарни 153 независни држави.
Станува збор за квалитативно и квантитативно истражување на внатрешни и надворешпни фактори, од новото на воената потрошувачка, односите со соседите и почитувањето на човековите права.
Исланд, Нов Зеланд и Јапонија се на првите три места на оваа листа, а Сомалија, Судан и Ирак се на последните три места според Глобалниот Индекс за Мир за 2011 година.
XS
SM
MD
LG