Достапни линкови

Неврзаните повикаа на реформи на Советот за Безбедност на ОН


Министрите за надворешни работи на Движењето на неврзаните се состануваат во Бали Индонезија по повод 50 годишнината од движењето и во обид да ја зголемат неговата глобална улога.
Блокот од 118 земји, креиран во 1967 во екот на студената војна, имаше за цел да биде движење на земјите во развој независно од САД и Русија.
На отворањето на три дневната конференција во Бали, Претседателот на Индонезија Сусило Бамбанг Јодиџојоно повика на реформи на Советот за Безбедност на ОН со цел на растечките сили да им се даде поголема улога. Нови членки на Неврзаните во Бали стануваат Азербејџан и Фиџи.
XS
SM
MD
LG