Достапни линкови

Мексиканската влада со свој предлог за шеф на ММФ


Владата во Мексико, објави дека планира да го номинира шефот на мексиканската централна банка Агустин Карстенс за претседател на Меѓународниот Монетарен фонд.
За шеф на ММФ е номиниран и францускиот министер за финансии Кристин Лагард, која доби подршка од британските и од француските власти. ММФ вети дека на транспарентен начин ќе го одреди наследникот на Доминик Строс Кан кој по аферата за сексуално малтретирање сега се наоѓа во домашен притвор во Њујорк. Од формирањето на ММФ во 1945 година, секогаш на нејзино чело се наоѓал директор од Европа.
XS
SM
MD
LG