Достапни линкови

Португалија ќе добие заем од 78 милијарди евра


Европските министри за финансии потпишаа одобрение за заем од 78 милијарди евра за поддршка на буџетот на Португалија. Според нивното соопштение третина од пакетот ќе биде финансиран од земјите од еврозоната, другата третина од буцетот на ЕУ, а уште 26 милијарди евра ќе бидат обезбедени од ММФ.
Португалските власти во замена за помошта ќе треба да го намалат буџетскиот дефицит на БДП од 9,1 насто под границата на ЕУ од 3 насто до 2013 година.
XS
SM
MD
LG