Достапни линкови

Повик до граѓаните да излезат на избори


Фондацијата Отворено општество Македонија и Младинскиот образовен форум организираа целодневен настан, насловен „Гласам“, на кој ги повикаа граѓаните масовно да излезат и да гласаат на претстојните вонредни парламентарни избори. Со делење на брошури, беџови, налепници и други промотивни материјали, организаторите на настанот ги потсетуваа граѓаните на нивното демократското право, но и обврска да гласаат на денот на изборите, со што, според нив, директно се унапредува демократијата во Македонија и се намалува можноста за изборни нерегуларности. „Покрај можноста директно да се одлучува, овие избори се и шанса да се победат апатијата и стравот. Уставот на Република Македонија е гарант дека никој нема право да знае за кого граѓаните гласале, ниту пак тие имаат обврска да го соопштат изборот што го направиле“, изјави Ана Медарска од ФООМ.
XS
SM
MD
LG