Достапни линкови

Самит за подобро управување со Арктикот


Гренланд
Земјите кои го делат Арктикот денеска ќе се сретнат во Гренланд за да разговараат за тоа како подобро да управуваат со регионот, а ќе зборуваат и за климатските промени. На самитот ќе учествуваат претставници од Канада,
Русија, Финска, Исланд, САД, Шведска и Данска, кој е задолженa за работите од областа на Гренланд. Хилари Клинтон ќе биде првиот американски државен секретар што ќе присуствува на еден состанок на земјите од Акктикот. Зголемувањето на температурите се очекува да допринесе за ослободување на минерални богатства на Арктикот. Се верува дека таму се наоѓа една четвртина од неоткриените наоѓалишта на нафта и гас во светот.
XS
SM
MD
LG