Достапни линкови

ЕК со предлог за „одредени“ национални гранични контроли


Лидери на ЕУ
Европската Комисија денеска предложи повторно воспоставување национални гранични контроли во одредени случаи и покрај тоа што развојот на „Континет без граници“ се смета за големо остваруваање на Европската Унија.
Овој предлог на Комисијата е резултат на инсистирањето на Франција и Италија кои бараа враќање на Шенген зоната поради бранот бегалци од Северна Африка. За предлогот на Комисијата ќе се расправа на состанокот на министрите за надворешни работи на 12 Мај, како и самитот на Унијата на 24 Јуни.
XS
SM
MD
LG