Достапни линкови

Предлог за реформи на шенгенскиот простор


Европскиот комесар за внатрешни прашања Сесилија Малмстрем денеска во Брисел ќе го претстави предлогот за реформи на шенгенскиот простор. Се очекува Европската комисија да предложи поголема флексибилност на повторното воведување на контрола на границите во шенгенскиот простор, под притисок на Франција и Италија, кои се загрижени поради доаѓањето на илјадници мигранти од Тунис.
Привременото повторно воспоставување контрола на државните граници е една од можностите за вонредни прилики, истакна деновиве претседателот на Европската Комисија Жозе Мануел Баросо во писмото упатено до Париз и Рим.
XS
SM
MD
LG