Достапни линкови

Протест на железничарите во Бугарија


илустрација
Патничките возови во Бугарија денеска еден час не сообраќаа поради штрајкот на кој се приклучија 90 отсто од железничките работници на сите станици во земјата. Железничарите од утре најавија генерален штрајк и возовите нема да патуваат од 8 до 16 часот. Железничките работници штрајкуваат поради намалувањето на платите за 30 проценти и нивното замрзнување до 2013 година, согласно договорот со Светската банка. Според очекувањата на синдикатите, овој договор со Светската банка ќе доведе до отпуштање на околу 5.700 работници од бугарските железници
XS
SM
MD
LG