Достапни линкови

Избори во Естонија - владеачката коалиција останува на власт


Владечаката коалиција на чело со премиерот Андрус Ансипа според првичните резултати од парламентарните избори во Естониај , ќе остане на власт уште еден мандат. Резултатите покажуваат дека централно-дестичарската колаиција освоила повеќе од половина од 101 место во Парламентот. Резултатите од гласањто на овие избори ќе го одреди и претседателот на земјата, бидејќи во Естонија претседателот се бира во парламентот. Ако владеачката коалиција остане на власт, се очекува актуелниот претседател Томас Хендрик Илвес да биде резибран
XS
SM
MD
LG