Достапни линкови

Уставни измени во Тунис


Тунис
Тунискиот привремен претсеадател Фуад Мебаза најави дека на 24 јули годинава ќе се одржат избори на уставното собрание кое ќе има за задача да напише нов устав за земјата. Тој во својот говор кој се емитуваше на нациналните медиуми , изјави дека „ новиот устрав мора да биде огледало на народот и на принципите на револуцијата“ Тој додаде дека заедно со привремената владата ќе останатат на фунција се до одржувањето на избори. Менувањето на тунскиот устав се смета дека е нужен чекор за создавање на легитиме повеќе партиски систем и чист пат за претстедателски и парламенатрани избори.
XS
SM
MD
LG