Достапни линкови

ЕК со извештај за безвизниот режим за Западен Балкан


Канцеларијата на ЕУ во Скопје
Европската комисија во јуни ќе даде целосен извештај за тоа како се применува безвизниот режим за државјаните на Западен Балкан, изјави европската комесарка заа внатрешни работи Сесилија Малмстрем во Брисел. Таа изјави дека визната либерализација е позитивно и добро искуство иако имало и злоупотреби. ЕК проучува како се спроведува визната либерализација и заедно со земјите на кои таа се однесува ќе се обидат во иднина да спречат злоупотреби на режимот. Малмстрем објаснува дека барањето на Холандија и на Франција итно да се суспендира режимот без визи е општо барање во одредени околности , привремено да се запре безвисниот режим, и не се однесува на ниедна земја посебно.
XS
SM
MD
LG