Достапни линкови

Британски новинар протеран од Русија


Бритнскиот весник „Гардијан “ соопшти дека руските власти го протерале нивнот дописник од Москва Лук Хардинг се враќал во Москва откако поминал два месеци во Лондон каде што пишувал за тајните дипломастки документи од интернет страната Викиликс. Во соопштениеот е наведено дека на рускиот аеродором не му било дозволено да влезе на руска територија и дека без објаснување бил вратен со следиот авионски лет во Лондон. Главниот уредник на Гардијан Ален Русбриџер изјави дека тоа е удар врз слободата на медиумите и дека е загрижувачки што руската влада ги протерува новинарите со чија работа не се согласува. Британското министертво за надворешни работи побара одговор од руското министертво за случајов.
XS
SM
MD
LG