Достапни линкови

Откриен нов соларен систем со шест егзопланети


Научниците деновиве открија нов соларен систем, близу до нашето сонце. Во системот има една звезда околу која oрбитираат шест планети. Оддалеченоста на овој систем од нашето сонце е еднаков на растојанието меѓу планетите Меркур и Венера.
Откритието беше објавено во списанието „Nature“.
До сега се откриени повеќе од 500 егзопланети, имено планети надовр од нашиот соларен систем.
XS
SM
MD
LG