Достапни линкови

ОН загрижени за бројката на егзекуции во Иран


Високиот комесар за човекови права на ОН Нејви Пилај
Високиот комесар за човекови права на ОН Нејви Пилај изјави денеска дека оваа година бројката на егзекуции во Иран е три пати поголема во однос на минатата. Според соопштението на Пилај и покрај барањата на ОН земјата да престане со егзекуциите иранските власти ја зголемиле употребата на смртна казна.
Пилај додаде дека практиката за егзекуција на политички затвореници е против меѓународната конвенција на ОН за цивилни и политички права, која и Иран ја има потпишано.
XS
SM
MD
LG