Достапни линкови

Србија ќе потпише договор со Меѓународниот суд во Хаг


Судија во Меѓународниот суд во Хаг
Осудените лица од Србија во Меѓународниот суд во Хаг своите казни ќе можат да ги издржуваат во нивната земја. Српскиот министер за правда Снежана Маловиќ и Претседателот на судот Санг Јунг-сонг денеска ќе ја потпишат спогодбата.
Судот се занимава со воени злосторства извршени на територијата на 114 земји, потписнички на Римскиот статут.
Србија е една од првите основачи на судот и потписник на неговиот статут.
XS
SM
MD
LG