Достапни линкови

Извештај на Фридом Хаус за слобода на демократијата


Логото на Фридом Хаус
Фридом Хаус соопшти денеска дека во 25 земји забележале опаѓање на демократијата во 2010 година. Според извештајот Средниот Исток и Северна Африка и натаму се регионите со најмал степен на слобода, додека Украина и Мексико од категоријата на слободни земји сега се наоѓаат во таа за делумно слободни земји. Во Кина, Русија, Египет, како и во Иран и Венецуела и натаму се забележува зголемување на репресивните мерки. Напредок бил остварен во Киргистан и Гвинеа по одржувањето на фер и слободни избори. Бројката на изборни демократии паднала на 115 место, кое е најниското од 1995 година. Во извештајот се рангирани 194 земји и 14 територии.
XS
SM
MD
LG