Достапни линкови

Катастрофите поради човечкиот фактор скапо ја чинат Европа


Европската Агенција за природна средина соопшти дека катастрофите предизвикани од човекот во перидот 1998 – 2009 ја чинеле Европа 100 илјади животи и 150 милијарди евра.
Најголемите загуби се во 2003 година кога во жешкиот бран животот го загубија над 70 илјади луѓе. Земјотресите ја чинеа Европа 29 милијарди евра.
Меѓу најголемите технолошки инциденти е загадувањето се прелевањето нафта од танкерите Ерика и Престиж во 1999 и 2002 и загадувањето од рудникот Азнаколар во Шпанија.
XS
SM
MD
LG