Достапни линкови

Португалија пред важен финансиски тест


Лисабон
Португалија, која инсистира дека не и треба меѓународна помош, денеска се соочува со клучен тест за нејзината финансиска состојба. Владата даде на аукција тригодишни и деветгодишни обврзници и доколку за нив нема да постои голем интерес, тогаш Лисабон ќе мора да прифати асистенција од надвор. Аналитичарите проценуваат дека на Португалија и требаат околу 130 милиони долари. Германија и Франција сакаат Португалија да се согласи на таква помош со цел кризата да не се прошири и врз поголемите економии како на пример шпанската.
XS
SM
MD
LG